Klumpfisken og Bali under vand

Jeg har aldrig dykket og sidste gang, jeg snorklede, var i vandkanten på Mallorca, da jeg var 10 år gammel. Det tæller ikke rigtigt, for der var kun sand og andre menneskers tæer.

Men min kæreste dykker og har haft nogle fantastiske oplevelser med det på Bali. Så da jeg en aften får en mojito for meget, beslutter jeg at tage med ham - for at snorkle altså. Man dykker jo ikke bare sådan uden instruktion.

Selvfølgelig går bølgerne højt lige netop den dag, vi skal af sted, og de to lokale balinesere, som styrer båden og udstyret, må overbringe mig den dårlige nyhed lige efter, at vi har sendt dykkerne ned i dybet for at se Manta Rays: "No good snorkling". Bølgerne slår simpelthen for kraftigt op ad klippevæggene ved Manta Point, til at det er forsvarligt at sende mig ud.

Ærligt? Det passede mig faktisk fint. Havet er noget af det smukkeste, men jeg er sgu lidt bange for, hvad det gemmer i dybet af mærkværdige væsener. Så jeg sætter mig tilrette i båden med en bog og en kold cola en lille smule lettet over at slippe.

 

You come with me and go see big fish

På dykkernes andet dyk er havet dog mere roligt, og pludselig står Mandu, den ene af balineserne, klar med snorkle-udstyret til mig. Han konstaterer hurtigt, at jeg ikke har en klap forstand på at tage det i brug, så han kaster en redningskrans i vandet og siger: "You come with me and go see big fish".

See what? Jeg havde bare tænkt mig at plaske rundt ved båden og se koraller, så tanken om en 'big fish' uden for Bali og så mig, der ikke helt kan styre svømmefødderne, er lidt skræmmende. Men Mandu hopper i, og jeg følger efter med et fast greb i redningskransen, og fordi jeg er så koncentreret om at få vejrtrækning og maske til at fungere for mig, opdager jeg ikke, at det bliver dybere og dybere under mig, og vi er langt væk fra de andre snorklere.

Mandu styrer os målrettet fremad, mens jeg egentlig helst vil tilbage til korallerne og det lave vand.

Pludselig udbryder han: "Mola mola, look, mola mola!!".

Jeg kan se på Mandus ansigt, at der er noget helt vildt under os, så lidt modstræbende går jeg med til at kigge ned i dybet til den der "big fish". Dér, lige foran mig, svømmer en klumpfisk. Den er stor, men stille og rolig og meget flot. Af lettelse over, at det ikke er en kæmpe, farlig fisk, stemmer jeg i al hans iver, og vi highfiver og jubler og tomler under vand.

Det var en fed følelse.

Det var ikke selve klumpfisken, der gjorde mig så ellevild (selvom jeg sidenhen har fundet ud af, at det faktisk er lidt sejt at have set sådan en), men nærmere det, at Mandu gav mig den her oplevelse. Bare fordi jeg var med i hans båd. Han er ikke instruktør og var ikke hyret til at lære mig at snorkle og trække mig rundt i vandet, men fordi han kender havet som sin egen bukselomme og vidste, at klumpfisken kom her, tog han mig med ud at se den. Mens de andre snorklere lå og plaskede rundt tæt på bådene, lå jeg altså her ude på havet og hilste på en klumpfisk!

Så da Mandu spørger, om vi skal tage en tur til på dykkernes tredje dyk, siger jeg straks JA! Og da Mandu siger "Sac behind you" tænker jeg, hvad er nu det for en cool fisk... Det tager lidt tid, før det går op for mig, at 'sac' er 'shark' på gebrokken engelsk. Ja, der er altså en haj bag mig, men Mandu er helt rolig: "Yeees, shark behind you. No need to worry. We just swim this way". Jeg kiggede IKKE tilbage.

 Vil du også på undervandsferie i Bali? Se her >>

Når de lokale gør en forskel

Til min egen store overraskelse fortsætter jeg med at snorkle rundt med Mandu og kigge på koraller og farvestrålende fisk på trods af, at havet også har den her 'sac'. Det er helt ubeskriveligt smukt, og Mandu er en rigtig god læremester, der tager sig tid til at hjælpe mig og guide mig rundt under vandet.

Han - og flere andre lokale balinesere - har gjort en kæmpe forskel på min rejse til Bali. De kender jo stederne og naturen så godt, men de er samtidigt så beskedne, og måske ikke altså så gode til engelsk, så de ofte lader de organiserede turistselskaber tage over. Det er synd, for det kan virkelig snyde dig for nogle helt fantastiske oplevelser, som kun de kender.

Mandu er skyld i, at jeg nu har købt mig fattig i snorkleudstyr og er klar til at svømme med havskildpadder på Gili Islands

Og hvis du er så heldig at møde ham på din sejltur her på Bali, så kan du også roligt hoppe i dybet - Mandu kender nemlig de bedste steder dernede!

Min tur var i øvrigt arrangeret af Crystal Divers i Sanur, og den gik til Manta Point og omkring øerne Nusa Penida, Nusa Ceningan og Nusa Lembongan.

Skriv en kommentar